Як готувати рис для суші
Дата додавання: 23.10.2023
Дивитися всі новини
Для приготування суші потрібен рис круглих сортів. На сьогоднішній день зовсім не потрібно розбиратися в сотні сортів рису, адже на полицях більшості мережевих супермаркетів легко можна знайти спеціальний «Рис для суші».
Як зварити рис для суші дома в каструлі
Рис круглий – 1 кг
Вода – 900 мл
Кілограм рису для суші ретельно промиваємо, щоб позбутися крохмалю. Промивається рис під проточною водою. Вона має бути не гарячою, а прохолодною або кімнатною температурою. Промиваючи, намагайтеся використовувати плавні кругові рухи рукою – не стискайте та не тріть у руках рис, щоб не пошкодити зерно. Рис необхідно промивати доти, доки вода не перестане бути каламутною (не менше 3-4 разів). Після рис краще висипати в сито, щоб позбутися зайвої води.
Для приготування рису для суші в домашніх умовах відмінно підійде каструля з товстим дном або казан, але при належному вмінні можна обійтися і звичайною каструлею. Промитий рис засипаємо в каструлю. Заливаємо 900 мл чистої води (якщо рис був погано проціджений або зовсім не проціджений через сито, то кількість води необхідно зменшити, так само потрібно враховувати, що рис при промиванні вже вбирає воду). Потім розподіляємо рис, щоб вода покривала його рівномірним шаром. Накриваємо кришкою та на сильному вогні доводимо до кипіння. Коли вода трохи википить і покриватиме рис приблизно на 0,5 см, необхідно зменшити вогонь. На помірному вогні рис вариться ще 15-20 хвилин. Коли води практично не залишиться, рис необхідно залишити на мінімальному вогні під закритою кришкою ще на 15 хвилин. Якщо рис вариться в каструлі з тонкими стінками, то рис необхідно акуратно перемішати і залишити на мінімальному вогні під закритою кришкою ще на 15 хвилин. Потім рис необхідно залишити пропаритися ще на 15 хвилин із закритою кришкою. У процесі приготування потрібно якнайменше відкривати каструлю, щоб температура всередині не знижувалася і не виходила пара. Кришку бажано використовувати зі спеціальним каналом для виведення надлишків пари.
Важливо! Нижній шар буде не придатний для приготування суші, тому що рис біля самого дна виходить занадто сухим і навіть трохи підгорілим. Це особливість та недолік приготування рису для суші у кастрюлі. Якщо ж каструлю зняти з вогню раніше, щоб не допустити пригорання - переважна більшість рису вийде занадто вологою або недовареною.
Як варити рис для суші в мультиварці
Перед тим, як у мультиварці варити рис для суші, пропорції води краще подивитися саме у книзі рецептів, що йде в комплекті до вашої моделі. Якщо у вас немає книги або ви не можете її знайти, можна спробувати приготувати базовий варіант із пропорцією 4/5 (на 400 г рису – 500 мл води).
Промитий рис перекладіть у чашу мультиварки, залийте водою і розподіліть рис рівним шаром, так щоб вода рівномірно покривала б весь об'єм рису. Потім поставте готуватися на режим Рис (також підійде режим Каша). Після того, як мультиварка закінчить приготування, не поспішайте відчиняти кришку – дайте рису ще 20 хвилин дійти.
Рис зварений. Тепер його необхідно перекласти в миску для заправки та охолодження. Миску бажано взяти широку.
Найпростіший рецепт заправки для рису (сушизи)
Рисовий оцет - 300 мл
Цукор – 150 г
Сіль – 15 г
У рисовий оцет додаємо цукор і сіль, ретельно розмішуємо до повного розчинення.
На кілограм рису знадобиться 200 мл готової заправки. Розподіливши рис у мисці, додаємо заправку. Заправку краще лити не на сам рис, а на лопатку (ложку), розбризкуючи нею рідину по рису, щоб суша більш рівномірно розподілялася.
Далі, необхідно рис із заправкою добре перемішати. Спочатку згортаючими рухами перевертаємо рис від країв до центру. Після від центру до країв ємності розподіляємо рис різальними рухами по всій поверхні, розрівнюємо та розбиваємо всі грудки. І знову згрібаємо все до центру рухами, що перевертають. Таку процедуру потрібно зробити три рази, роблячи перерву кожні п'ять хвилин. Рис повинен охолонути. Не бути гарячим, але не дуже холодним. Тепер рис повністю готовий до приготування суші.
Якщо ви не хочете готувати рис, але бажання поекспериментувати та приготувати суші своїми руками ну дуже вже сильне – у БудуСуші ви можете купити готовий рис із заправкою, а також інші інгредієнти для приготування суші та ролів у розділі «Інгредієнти для суші».
Бажаємо вам успіхів!