Як правильно їсти суші та роли: Японія у твоїй тарілці
Дата додавання: 13.07.2020
Дивитися всі новини<p>Незважаючи на велику кількість ресторанів японської кухні і суші-барів далеко не всі знають, як правильно їсти роли. Можна вважати східні традиції умовностями. Але, як показує практика, кожне правило етикету покликане зробити трапезу приємніше для всіх. Так що давайте розберемося, як їдять суші в Японії. Почнемо з азів. Чим відрізняються роли від суші? Без розуміння різновидів важко зробити замовлення в японському ресторані. Та й доставка суші передбачає, що клієнт розуміє, що саме йому привезуть. Українські гурмани облюбували три основних види екзотичних азіатських страв. Суші - сформована вручну смужка вареного рису з морепродуктів на верхівці. Це традиційне блюдо на японському столі. А тому якщо плануєте пообідати з представниками країни, в першу чергу розберіться, як правильно їсти суші. Роли в Японії частіше зустрічаються в супермаркетах, а не в ресторанному меню. Можливо, справа в специфіці приготування. Начинка, морепродукти і / або овочі, загортаються в рис і норі, їстівні водорості. Після рулетик розрізається на рівні кружечки - роли. Сашимі навіть популярніше традиційних суші в Японії. Ця страва з сирої риби та інших морепродуктів. Воно подається з тонко нарізаної редькою - дайконом. Японці вважають за краще сашимі на початку трапези, коли можна яскравіше відчути смак свіжої риби. У нас в Україні найбільш поширені саме суші і роли. Різниця між ними визначається візуально: перші нагадують бутерброд, другі - рулет. Новачкові рекомендуємо відразу покуштувати і суші, і роли. Відмінність краще розкуштувати особисто. І тоді в майбутньому зможете замовляти тільки улюблене блюдо. У вашому розпорядженні найсмачніші роли доставка. Отже, з основами розібралися. Можна переходити до етикету. Існує різниця між суші і роли також і в техніці поїдання. Про це далі. Як їдять роли в Японії? Перше і найголовніше. Є тільки один спосіб, як є роли і суші правильно. Доведеться навчитися користуватися паличками або хасі. При цьому цілком допустимо попросити офіціанта пояснити і показати, як правильно їсти суші специфічними приладами. Таке навіть вітається. Але ні в якому разі не можна просити вилку. Це моветон. Якщо зовсім не знаєте, як їсти роли паличками і соромитеся просити майстер-клас, їжте руками. Це допустимо. Хоча жінкам все ж краще освоїти майстерність володіння хасі. Японки не їдять руками, вони занадто витончені для цього. Як їсти роли паличками? Перш за все освойте захоплення. Верхня паличка приводиться в рух вказівним пальцем, нижня нерухома, лежить на безіменному. Досить трохи потренуватися, і вже до кінця трапези ви розберетеся, як їсти суші не гірше японця. У перервах палички кладуться на спеціальну підставку, хасиоки. Їх не можна облизувати, встромляти в їжу, використовувати як указку, затискати в кулаці. Чи не кличте офіціанта, клацаючи паличками. Це дуже неввічливо. Як використовувати соєвий соус? Всі ми знаємо, що подають до суші. Це гіркий зелений васабі, рожевий маринований імбир і улюблений багатьма соєвий соус. Розберемося з кожним доповненням до основної страви. І почнемо з соусу. Пікантний соєвий смак дуже сподобався українським гурманам. Ми вважаємо за краще "купати" суші і роли в ньому. Але японці так не роблять, адже це позбавляє блюдо його оригінального смаку. Слід лише злегка занурити суші в соус "рибної" частиною або тієї, що закрита норі. Не варто просочувати рис, від цього роли розвалюються на частини. Навіщо потрібен васабі? В першу чергу гіркий продукт служить для антибактеріальної обробки. Васабі вбиває мікроби, які можуть залишитися в сирій рибі. Тому без нього сашимі не подають. Інші страви з його допомогою роблять гостріше. Часто додають під час приготування. Коли і з чим використовувати маринований імбир? Це найулюбленіший серед українців продукт. З усього, з чим їдять суші, саме імбир ми сприймаємо як салат. А адже його функція зовсім інша. Імбир покликаний перебити післясмак попереднього страви і підготувати рецептори до наступного. Так що технічно це не те, з чим їдять роли і суші. Імбир вживають в проміжках. Чим запивати суші і роли? В ідеалі, звичайно ж, саке. Але для більшості рисова горілка буде занадто міцним напоєм. Так що можна замовити пиво або сік. Ще хороший варіант, чим запивати роли і суші, звичайна вода. Особливо якщо любите переборщити з васабі. </p>