null

Гайд по різновидам суші та ролів | Budusushi

Дата додавання: 13.07.2020

Дивитися всі новини

Гайд по різновидам суші та ролів

Які бувають суші і роли? Гайд по японській кухні

Повне керівництво по японським суші і роллам

Вибираємо суші і роли. Гайд по японському меню

Вивчаємо смачну Японію. Які суші і роли бувають?

 

Не обов'язково розбиратися в тонкощах японської кухні, щоб регулярно насолоджуватися її делікатесами. Але, погодьтеся, набагато приємніше мати можливість правильно назвати те, що дарує стільки задоволення. Давайте вчитися розрізняти основні види суші. Одеса охоче ласує східними стравами, але не завжди може точно їх визначити. Виправимо це.

Повне керівництво – які бувають суші?

Насправді головний різновид вам вже відома. Суші і роли – два абсолютно різні страви. Але це тільки на перший погляд. Суші і роли дійсно сильно відрізняються зовні, але їх рецептура часто виявляється схожою:

  • риба або морепродукти;

  • рис;

  • водорості норі.

Роли – це підвид суші. Назва має американське походження. Його придумали приблизно тоді ж, коли в США стали подавати каліфорнійські роли і інші адаптовані версії східних страв. В Японії їх називають макідзусі, тобто "катані суші". 

На островах гурмани ласують рулетиками нечасто. Можливо, тому що японці люблять розмаїття. Підемо за їх прикладом. Для цього познайомимося з багатством японської кухні.

Хосомакі

Найпростіші і в той же час найпопулярніші роли в Японії. У складі використовується тільки один вид начинки – риба або морепродукт. Японці надають перевагу саме хосомакі всім іншим макі, адже саме таке моно-блюдо здатне в повній мірі передати чистий і насичений смак. Низька калорійність – додатковий плюс ласощів. Тож пробуйте макі-роли,щоб відчути себе справжнім японцем.

Футомакі

Вибір найвідданіших шанувальників японської кухні. І справа навіть не в автентичності рецептів. Привертає увагу сам розмір делікатесу. Футомакі ще називають "великими ролами". Замовити їх можна в якості повноцінного обіду. У таких рулетиках міститься кілька видів начинки. Вони в кілька разів товщі звичайних ролів. Склад може бути найрізноманітніший. Це суші з вугром і рибою, креветками і ікрою тобіко, овочеві роли і навіть курячі. 

Урамакі

Ще один улюблений європейською публікою рецепт – рулетики, вивернуті навиворіт. До них відносяться "Філадельфія" роли та інші затребувані страви. Головна особливість таких суші – лист норі захований всередині, а рис знаходиться зовні. Свого часу саме урамакі підкорили США. Американцям, які звикли до яскравої "красивої" їжі, спочатку не сподобався зовнішній вигляд листів норі. Рішення заховати їх всередину виявилося вирішальним фактором популяризації японської кухні. 

До цього дня ми охочіше замовляємо "Філадельфію" і "Каліфорнію", які прийшли до нас із США. Це ще раз доводить, як важлива естетика в кулінарії.

Темакі

Суші-конуси частіше готують японські господарки. Лист норі згортається куточком. Потім конус заповнюється начинкою: рисом і морепродуктами. Висота таких ролів може досягати 10 сантиметрів. Нехай не настільки естетично, як звичайні рулетики, зате готувати набагато простіше. Спробуйте вдома.

Нігірі

Ще один класичний рецепт. Нігірі – найпростіші суші, які складаються з щільної грудочки рису і риби або морепродукту. Начинка викладається зверху. Нерідко делікатес перев'язують тонкою смужкою норі.

Гункан-макі

Свою назву ласощі отримали на честь військового корабля. Формою Гункани і справді нагадують судна. Це овальні суші з рисової грудочки, обрамленої смужкою норі, і начинки, викладеної зверху. Суші прикрашають рибою, ікрою, іншими дарами моря. Хоча нигири і гункани в Одесі користуються не такою великою популярністю, як ті ж роли, поціновувачі охоче замовляють автентичні японські страви.

Осідзусі

Пресовані суші. Мають вигляд брусків. Їх готують за допомогою спеціального дерев'яного преса – осібако. У американізованому варіанти осідзусі називають суші-кейками.

Інарідзусі

Один з незвичайних варіантів суші, в яких обходяться без традиційних листів норі. Водорості замінюють мішечками з обсмаженого у фритюрі тофу. У нього вкладається начинка. Тофу також нерідко заміняють гарбузом або тонким омлетом. Дане блюдо часто присутнє на святковому столі в Японії.

Розсипчасті суші

У деяких рецептах делікатес навіть не обов'язково згортати і виліплювати. Досить прикрасити рис рибою, морепродуктами, овочами, тофу, водоростями, приправити і полити соусом. Це такі страви, як: 

  • тірасід-суші;

  • едомае (з сирою рибою);

  • чіраші;

  • саке-суші і так далі.

Такі делікатеси можна приготувати навіть не володіючи спеціальними навичками сушиста.

 

Є багато інших цікавих видів суші та ролів. Не бійтеся експериментувати. Замовляйте оригінальні суші. Селище Котовського, Таїрово, центр, будь-який район Одеси може розраховувати на швидку доставку японських делікатесів від BuduSushi.

 

Потрібна домопога?